َ
این روزها در سراسر جهان سخن از شیوع و ابتلا به بیماری آنفلوانزاى خوکی می باشد و ترس و اضطراب ناشی از آن مردم همه کشورها را نگران کرده است در کشورهای اسلامی نیز مساله انجام حج و عمره و ارتباط آن با پیشگیری یا ابتلا به این بیماری از جمله مسَایل مهم در این زمینه می باشد ولی تا چه حد در باره این بیماری آگاهی داریم و چه کارهایی در این زمینه باید انجام دهیم؟
آنفلوانزاى خوکی در اصل یک بیمارى تنفسى خوکها است که توسط ویروس آنفلوانزاى نوع H1N1 ایجاد می شود .این نوع آنفلوآنزا معمولا در خوکها بروز می کند . ویروسهاى آنفولانزاى خوکی حد بالایی از آلودگی و بیمارى را سبب می شوند البته آمار مرگ و میر ناشی از آن در میان خوک ها معمولا کم است و کشندگی زیادی ندارد .
ویروسهاى مهاجم آنفلوانزای خوکی می تواند در سراسر سال موجب آلودگی این حیوانات گردد اما بیشترین شیوع آ ن درفصل زمستان و بهار اتفاق می افتند و می تواند در طول سال ادامه داشته باشد .
ویروسهاى انفولانزای خوکی میزبان اصلی شان خوک است اما می توانند مرغ ها و انسانها را آلوده کنند در مواردی هم انتقال از انسان به انسان گزارش شده است . ویروسهاى آنفولانزاى خوکی دائماً تغییر شکل می دهند. البته خوکها به وسیله آنفلوانزاى مرغى هم می توانند آلوده شوند گرچه به اندازه نوع خوکی در این حیوانات مهاجم نیست در گذشته گزارشاتی از احتمال آلودگى انسان به ویروس آنفلوانزا خوکی طی دو سال منتشر شد اما پس از آن آلودگى انسان به انسان آنفلوآنزای خوکی نیز گزارش شد.
نشانههاى قابلانتظار آنفولانزاى خوک در اسنانها مانند نشانههاى آنفلوانزاى فصلى انسان است. تب بی حالی ، بى اشتهایى و سرفه کردن . همچنین تعدادی از افراد آلوده با آنفولانزاى خوکی دچار آبریزش از بینی می گردند . در مواردی نیز گلودرد، تهوع، و استفراغ و اسهال نیز گزارش شده است .
ویروسهاى آنفلوانزای خوکی می تواند به طور مستقیم از خوکها به انسانها سرایت کند . آلودگى انسان با ویروسهاى انفلوانزای خوکها در هنگامی که انسانها در کنار خوکها قرار می گیرند اتفاق می افتد از قبیل کار در انبارهاى خوکها و در کشتارگاه دام ها و یا مراکز نگهداری و پرورش خوک ها . همچنین انتقال انسان به انسان آنفولانزاى خوک مى تواند اتفاق بیفتد . این به همان طریق انفلوانزاى فصلى انسانها اتفاق می افتد . و انتقال انسان به انسان اساساً رو در رو و به وسیله سرفه کردن یا عطسه انسانها ی آلوده با ویروس آنفلوانزا اتفاق می افتد . مردم با دست زدن به چیزهایی که با ویروسهاى انفلوانزا خوکی آلوده است و سپس دست زدن به دهانشان ممکن است آلوده بشوند .
براى تشخیص دادن امکان ابتلا به آنفولانزای خوکی ، عموماً به نمونه تنفسى نیاز می باشد نمونه ها در 3 تا 5 روز اول بیمارى باید جمع گردد با این وجود، تعدای از اشخاص آلوده ، مخصوصاً بچهها، ویروس را براى مدت 10 روز و یا بیشتر ممکن است انتقال دهند .برای شناسایى یک فرد به عنوان یک نمونه تایید شده آنفلوانزاى خوکی باید یک نمونه از ویروس به مرکز کنترل بیماریها در مراکز بهداشت استانه یا شهرستان فرستاده شود تا آزمایشگاه این مراکز با انجام آزمایش مورد را تایید نمایند .
در حال حاضر داروهای ضد ویروس مورد نیاز در کلیه مناطق کشور موجود می باشد و دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور نیز آمادگی لازم را جهت درمان و پیشگیری از شیوع بیماری دارند در استان فارس نیز تمهیدات لازم در این باره اندیشیده شده و عموم مردم می توانند جهت هرگونه اطلاع و انجام مشاوره و راهنماییهای لازم با معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تماس بگیرند ضمنا بیمارستان علی اصغر(ع) در شهرستان شیراز جهت درمان بیماران احتمالی آماده شده است. رعایت بهداشت فردی در مواجهه با افراد مشکوک تاثیر به سزایی در کنترل و پیشگیری از بیماری دارد.