دیابت یک بیماری مزمن است که در اثر کاهش یا عدم ترشح انسولین توسط غده لوز المعده یا وقتی که بدن نمی تواندازانسولین تولیدشده به صورت موثر استفاده کنداتفاق می افتد. توقف تولیدانسولین یااستفاده نکردن ازانسولین هردوباعث افزایش گلوکز(قند خون) دربدن می شود.
دیابت دارای سه نوع است:1-دیابت نوع اول(وابسته به انسولین) 2-دیابت نوع دوم (غیر وابسته به انسولین) 3-دیابت حاملگی
افرادی که دیابت نوع اول دارند ، مقدارخیلی کمی انسولین تولیدمی کنند و یا اصلا انسولینی در بدنشان تولید نمی شود و لازم است که برای ادامه زندگی انسولین تزریق کننداین نوع دیابت بیشتردرکودکان و نوجوانان دیده می شود.
بیماران دیابت نوع دوم افرادی هستندکه نمی تواننداز انسولین به صورت استفاده موثرکنند آنهامی توانند بیماری شان راتنهابا تغییرروش زندگی کنترل کنند و معمولا بیشتربه داروهای خوراکی نیاز دارند و کمتربه تزریق انسولین احتیاج پیدا می کنند. نوع سوم دیابت دربعضی موارد حاملگی اتفاق می افتد, اما معمولاپس از حاملگی برطرف می شود. قابل ذکراست ,طبق آماربیش از90 درصد از موارد دیابت درجهان از نوع دیابت نوع دوم است .
همه باید بدانیم که:1-آموزش اساس درمان دیابت است.2-بهترین راه کنترل قند خون کاهش وزن با انجام فعالیتهای ورزشی و رژیم غذایی مناسب است. 3-دیابت ممکن است به بهای از دست دادن کلیه هایتان تمام شود ، پس از هم اکنون وارد عمل شوید.
*علائم شایع در افراد دیابتی از این قرار است:
تشنگی بیش ازحد,گرسنگی دایمی ,پر ادراری,کاهش وزن ناگهانی ,خستگی مفرط وتاری دید.
اگر بیماری دیابت به موقع تشخیص داده نشده و یا به خوبی کنترل و درمان نشود باعث ایجاد عوارض نامطلوب و غیر قابل بازگشت زیادی می شود
دربیشترکشورهای توسعه یافته درحال حاضردیابت علت بیشترین موارد از دست دادن بینائی،نارسایی کلیه ,وابستگی به دیالیز ویا انجام عمل پیوند کلیه است . بااشاره به اینکه دیابت می تواند عامل صدمه زدن به رشته های اعصاب شود, می توان گفت که کرخی و بی حسی پاها شایع ترین علامت بیماری اعصاب بوده که در اثرآسیب به اعصاب پا در اثر دیابت ایجادمی شود.مواظب پاهایمان باشیم تا دچار زخم پای دیابتی نشود چرا که در حال حاضر دومین علت قطع عضو در جهان پس از سوانح و حوادث همین عارضه می باشد.
*در صورت داشتن یک یا چند مورد از موارد زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان علایم دیابت شیرین را دارید.
اگر یکی از موارد زیر هنگام درمان رخ دهد:
ـ ناتوانی در فکر کردن همراه با تمرکز، ضعف، تعریق، رنگ پریدگی، تند شدن ضربان قلب ، تشنج، اغما (ممکن است نشاندهنده پایین افتادن قندخون باشند). ابتدا بلافاصله از دیگران کمک بخواهید. ،بیحسی، سوزن سوزن شدن، یا درد در پاها و دستها ،عفونتی که در عرض 3 روز خوب نشود. ، درد قفسه سینه و بدتر شدن علایم اولیه علیرغم پایبندی به درمان
*چند توصیه غذایی به بیماران دیابتی
1. سعی کنید برنامه غذایی خود را به طور منظم تنظیم کنید. به نحوی که هر روز در ساعات معینی غذا بخورید.
2. روزانه بین 4 تا 5 وعده غذا بخورید.
3. در هر وعده مقادیر متناسبی از نان و غلات را مصرف کنید تا دچار عوارض ناشی از نوسانات قندخون نشوید.
4. چربی دریافتی از طریق موادغذایی را محدود کنید.
5. مصرف قندهای ساده مانند شکر، شکر قرمز، عسل و شربت ذرت را محدود کنید.
6. مصرف فیبر را تا میزان 25 میلی گرم به ازای هر 1000 کیلوکالری دریافتی افزایش دهید. جهت اطلاع از میزان کالری موردنیاز روزانه خود، با متخصص تغذیه مشورت نمایید. منابع غذایی فیبر عبارتند از : انواع میوه و سبزی، حبوبات و غلات سبوس دار.
7. تلاش کنید از محصولات بدون قند مانند نوشابه های بدون قند، ژله بدون قند و بیسکوئیت های بدون قند استفاده کنید.
8. از میوه های تازه و کلوچه های کم چربی و غلات به عنوان میان وعده استفاده کنید.
9. هر روز صبح، غلات پرفیبر را برای صبحانه انتخاب کرده و از مصرف غلات دارای مقادیر زیاد شکر خودداری کنید.
10. به جای آب میوه از میوه تازه استفاده کنید.
11. از شیرهای کم چربی استفاده کنید.
12. روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید.
با کنترل بیماری دیابت می توانیم سالها بدون بروز هیچ عارضه ای به راحتی سالم زندگی کنیم.