سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پزشک خانواده شهری

ارسال  شده توسط  دکتر اکبر اجرایی در 91/3/24 3:44 عصر

برنامه پزشک خانواده شهری یکی از برنامه های مهم در برنامه پنج ساله پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است که به منظور کاهش هزینه های درمانی و ساماندهی اموربهداشت و سلامت  کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است و بر اساس برنامه وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و تاکید جدی وزیر محترم بهداشت به کلیه دانشگاه های علوم پزشکی کشورجهت اجرا ابلاغ شده است.

بر اساس این برنامه کلیه شهرهای کشور پس از اجرای نسبتا خوب طرح پزشک خانواده روستایی در سراسر کشور و اجرای آزمایشی این طرح در 3 استان دارای پزشک خانواده شهری خواهند شد و اساس اجرای آن بدین صورت خواهد بود که در سطح اول برنامه پزشک خانواده شهری و سیستم ارجاع، پزشک عمومی علاوه بر انجام مراقبت های بهداشتی و حفظ سلامت کلیه رده های سنی به امر درمان و سلامت جمعیت تحت پوشش خود می‌پردازد و در صورت نیاز فرد به سطح بالاتر درمانی یعنی پزشک متخصص ارجاع داده می‌شود و در مراحل بعد نیز در صورت لزوم به پزشکان فوق تخصص و بیمارستانهای مورد نیاز معرفی خواهد شد.لازم به ذکر است مراجعه بیماران اورژانسی از این امر مستثنی بوده و این گونه بیماران می توانند بدون رعایت مسیر ارجاع خدمات فوری درمانی را دریافت کنند

در برنامه پزشک خانواده شهری هر پزشک عمومی شاغل در برنامه پزشک خانواده ، می‌تواند تا سقف 2 هزار و 500 نفر ثبت نام کننده داشته باشد و مراقبت و درمان بیماران به صورت تیمی و هماهنگ صورت خواهد گرفت در اجرای این طرح به ازای هر چهار پزشک که جمعیتی حدود ده هزار نفر را تحت پوشش خواهند گرفت یک تیم 17 نفره متشکل از ماما،پرستار،کارشناسان مختلف نظیر تغذیه،بهداشت محیط،روانشناس و....عهده دار انجام امور مختلف طرح خواهند بودو کلیه پزشکان اعم از افراد دارای مطب یا پزشکان شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی دولتی و خصوصی می توانند در این طرح مشارکت داشته باشند و براساس دستورالعمل های تهیه شده از طرف هیئت دولت در صورت ثبت نام مردم و مراجعه از طریق پزشک خانواد کلیه هزینه های مورد قبول بیمه ها در سطح اول مراجعه بیماران شامل ویزیت،خدمات دارویی و آزمایشات رایگان بوده و در سطح دوم نیز 90 درصد هزینه ها را دولت و بیمه ها پرداخت خواهند کرد و در غیر این صورت بیماران علیرغم داشتن دفترچه های بیمه درمانی بایستی کل هزینه های درمانی اعم از ویزیت و هزینه دارو و سایر خدمات را خود پرداخت نمایند.
در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی شیراز و استان فارس در اجرای این طرح در کشور پیشتاز بوده و همزمان بامیلاد باسعادت منجی عالم بشریت حضرت امام مهدی (عج)از 15 تیرماه طرح را اجرا خواهند کرد و به تدریج در سایر استانهای کشور نیز به مرحله اجرا در خواهد آمد.
اجرای مناسب این طرح علاوه بر تحقق شعار اجرای عدالت در سلامت از ارتباط مستقیم مالی پزشک و بیماران نیز جلوگیری نموده و باعث رضایت بیشر مردم،پزشکان و ارائه دهندگان خدمات سلامت خواهد شد. انشاءالله


بهداشت مساجد

ارسال  شده توسط  دکتر اکبر اجرایی در 91/3/10 11:37 صبح

 

مساجد از نخستین روزهای آغازین طلوع خورشید پرفروغ اسلام همواره مورد توجه پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) و همه مسلمانان بوده است و از طرفی تاکید بر حفظ پاکیزگی در همه جوامع اسلامی به خصوص مهمترین پایگاه توحیدی از دیگر ویژگی های دین مبین اسلام بوده است ولی متاسفانه در زمان کنونی این مساله کمتر مورد توجه قرار گرفته است هرساله بر اساس سنت حسنه ای در دهه آخر ماه شریف شعبان و در آستانه حلول ماه مبارک رمضان دهه غبارروبی مساجد برگزار شده و طی مراسم هایی به صورت نمادین یا واقعی تعداد زیادی از مساجد کشور توسط نمازگزان تمیز می شوند ولی در این میان مساجد زیادی وجود دارند که توجه زیادی به نظافت و حفظ بهداشت آنها صورت نگرفته و مورد غفلت واقع می شوند
پیامبر اسلام صلى‏الله‏علیه‏و‏آله در مورد پاکیزگی مساجد می فرمایند: هر کس در روز پنج‏شنبه براى شب جمعه ، مسجد را جاروب کند و خاک آن را بیرون برد ، خداوند او را مى‏آمرزد

 زیادی بایستی به این نکته مهم توجه کنیم که جوانان امروز ما به زیبایی خود و مکانی که در آن زندگی می‌کنند اهمیت می‌دهند، بنابراین باید محیطی که در آن عبادت می‌کنند نیز از هر مکانی تمیزتر و جذاب تر باشد.

از این جهت متولیان امور مساجد باید کارهای مربوط به مسجد را طوری برنامه‌ریزی کنند که مساجد ما آمادگی بیشتری برای پذیرایی از این قشر داشته باشند، چرا که آنان آینده‌سازان جامعه و الگوهای نسل بعد ما محسوب می‌شوند. هیچ آیینی به اندازه دین اسلام به تمیزی و زیبایی مساجد تاکید نکرده است در صدر اسلام نیز پیامبر گرامی اسلام (ص) بیشترین تاکید بر این مساله داشته و همواره سفارش نموده تا خانه خدا را معطر کنند. همچنین روشن کردن مناسب فضای مساجد و تامین نور کافی در آنجا توصیه شده است.

در این میان بهداشت سرویس هایی بهداشتی و وضو خانه‌ها اولین و مهمترین مساله ای است که بایستی مدنظر قرار گیرد هرچند در دستورات اسلامی‌ توصیه شده افراد قبل از ورود به مسجد در خانه یا جای دیگر خود را پاکیزه کنند و وضو بگیرند، اما در هر حال وضوخانه‌ و سرویس بهداشتی مناسب و زیبا باید در هر مسجدی وجود داشته باشد.

 نظافت دائمی ‌و مرتب دستشویی‌ها و وجود مواد شوینده و صابون مایع در دستشویی از نکاتی است که باید به آن توجه شود. تهویه مناسب نیز یکی از نکات مهمی است که گاهی از آن غفلت می‌شود.

 نظافت همیشگی و شستشوی منظم فرش‌ها، استفاده از مواد ضدعفونی مناسب برای شستشوی فضاهای مختلف مساجد و وجود جاکفشی و محل نگهداری مناسب کفش ها یا کیسه‌های نایلون برای قرار دادن کفش نمازگزاران از مواردی است که در مساجد باید به آنها توجه شود. تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، رعایت بهداشت پذیرایی از قبیل سالم و پاکیزه بودن قند، قندان، استکان و دیگر ظروف و رعایت بهداشت فضای آشپزخانه و آبدارخانه از مهم‌ترین مواردی است که باید در آبدارخانه مساجد مورد توجه قرار گیرد.

 انجام هر کاری اگر متولی مشخصی داشته باشد بهتر صورت می‌گیرد بخصوص اگر این متولی آموزش لازم را نیز در کار خود دیده باشد. بهداشت مساجد نیز از این امر مستثنا نیست. تا زمانی که فردی مسوول تامین سلامت نشود بهداشت محیط مساجد امکان‌پذیر نیست.

 از سوی دیگر، متولیان و خادمان مساجد نیز باید انسان‌هایی آراسته و پاکیزه باشند تا انجام نظافت توسط آنها مورد اقبال و همراهی نمازگزاران واقع شود ، وظایف اصلی خادمان سلامت مساجد نظارت بر وضعیت بهداشتی سیستم تهویه، سرویس بهداشتی، آب آشامیدنی، ایمنی،و در و پنجره مساجد، فاضلاب، نظارت بر وسایل مصرفی و داخلی از جمله جانماز و مهر، کتابخانه، کفش‌داری‌ها و فرش‌ها، نظارت بر بهداشت آبدارخانه‌ها و مکان‌های پخت غذا، نظارت بر سلامت سایر دست اندرکاران امور مساجد، برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی برای نمازگزاران و هماهنگی با ائمه مساجد و هیات‌های امنا در امور بهداشتی می باشدمتاسفانه شاهد هستیم برخی مساجد از موضوع حفظ بهداشت و پاکیزگی مساجد غفلت کرده و کمتر پاکیزگی مساجد را مورد توجه قرار می‌دهند ، به عنوان نمونه فرش‌های مساجد ممکن است حتی سال‌ها شسته نشوند که این مساله برای حاضران در مساجد و نمازگزاران خوشایند نیست، و برای آنانی که انتظار دارند این فضا زیباترین و تمیزترین مکان باشد، دلزدگی و دوری از مساجد ایجاد می‌کند.

 نکته مهم اینکه در تمام ایام سال بهداشت مساجد و پاکیزگی بخش‌های مختلف این پایگاه‌های معنوی و انسان‌ساز باید مورد توجه بوده و این اماکن همواره از فضایی پاکیزه، شایسته و دلچسب برای حضور پرشور نمازگزاران برخوردار باشند و در این میان بایستی شیعیان و دلدادگان مکتب اهلبیت (ع) نسبت به سایرین دلسوزتر و پیشگام تر باشند. 


حساسیت های فصلی

ارسال  شده توسط  دکتر اکبر اجرایی در 91/2/3 3:1 عصر

انواع حساسیت ها به خصوص حساسیتهای فصلی در مواقعی از سال ازجمله اوایل بهار هرساله عده زیادی از مردم به ویژه کودکان را آزار می دهند.در این نوع عارضه دو مشخصه مهم می تواند وجود داشته باشد.1-وجود یک یا چند نوع عامل حساسیت زا (آلرژن) 2-وجود فرد مستعد و حساس

 ایجاد حساسیت یک نوع پاسخ شدید سیستم ایمنی بدن به مواد داخلی یا خارجی است و سابقه ژنتیکی و خانوادگی نیز در بروز این عارضه موثر است، و در صورتی که یکی یا هر دو نفر از والدین به این عارضه مبتلا باشد، احتمال بروز آلرژی در فرزندان آنها زیادتر خواهد بود.

تب یونجه یکی از شایع ترین نوع آلرژی ها است و معمولا هنگام بروز در افراد، بینی و سیستم تنفسی فوقانی را درگیر می کند. این نوع آلرژی ناشی از گرده گیاهان است و با علایمی مانند التهاب بینی و سینوس ها، خارش بینی، گلو و گوش، عطسه، سرفه و آبریزش بینی همراه است. این نوع حساسیت ها علاوه بر تماس با گرده گیاهان، در اثر برخورد با برخی حیوانات، حشرات، قارچ ها و گرد و غبار موجود در هوا نیز بروز پیدا می کند و در اوایل فصل بهار و اواخر تابستان شایع تر است. در برخی افراد این نوع حساسیت ها به حدی پیشرفت می کند که علایمی شبیه آسم در افراد مبتلا دیده می شود.مصرف بعضی از مواد غذایی و سایر خوراکی ها نیز می تواند باعث ایجاد حساسیت در افراد شود.

 هنگام بروز این عارضه ماده هیستامین در بدن تولید می شود که با علایمی مانند آبریزش بینی همراه است. همچنین آزاد شدن موادی شبیه هیستامین نیز موجب خارش گلو و تورم در این ناحیه از بدن می شود؛ همچنین ممکن است مجاری سینوس ها مسدود و باعث ایجاد عفونت سینوس ها یا سینوزیت شود.

 هنگام بروز این نوع بیماری در سالمندان و افراد دارای بیماری های مزمن زمینه ای معمولا سیستم تنفسی تحتانی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و در کودکان بیشتر موجب عفونت گوش میانی می شود. دود ناشی از خودروها و آلودگی موجود در هوا نیز می تواند موجب بروز آلرژی و عفونت گوش میانی در کودکان شود.

  برای پیشگیری از بروز آلرژی به افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها حساس است توصیه می شود حدود ساعت 10 صبح و همچنین هنگام غروب آفتاب که گرده افشانی گل ها بیشتر است از منزل خارج نشوند. همچین در روزهایی که احتمال آلودگی هوا و وجود مواد حساسیت زا بیشتر است می توانند از محلول های نمکی برای شست و شوی دهن، گلو  و بینی استفاده کنند و از مواد چرب کننده بینی برای چرب مرطوب نگهداشتن مخاط بینی استفاده کنند تا از تماس گرد و غبار با این مخاط پیشگیری شود

مهم‌ترین کاری برای پیشگیری از ابتلا این است  که میزان قرار گرفتن افراد در برابر مواد آلرژی‌زا کاهش یابد.و در صورت ابتلا به این نوع حساسیت ها بهتر است که به پزشک مراجعه کنیم تا در صورت لزوم با مصرف داروهای مورد نیاز و توصیه های لازم طول دوره بیماری و عوارض آن کوتاهتر شود و همچون سایر بیماری ها از مصرف خودسرانه داروها در ابتلا به این بیماری نیز خودداری کنیم.